Oświadczenie Ministra Sprawiedliwości Tunzy w sprawie 9. pakietu sądowego

Wyjaśniając postanowienia konstytucji dotyczące równości mężczyzn i kobiet, Tunç powiedział:

„Regulację pozytywnej dyskryminacji, która stwierdza, że ​​praktyki i przepisy prawne wobec kobiet są sprzeczne z zasadą równości, a wprowadzone na ich korzyść ograniczenia są sprzeczne z zasadą równości, zawarta jest w art. 10. Nasza Konstytucja w nowelizacji konstytucji z 2010 roku. Kobiety są ścigane przeciwko kobietom w 81 województwach, 144 sądach rejonowych i 225 sądach”. Posiadamy biura prowadzące dochodzenia kryminalne i biura te działają od 2019 roku. Oczywiście, nawet po złożeniu spraw, nasze kobiety nie powinny cierpieć w postępowaniach sądowych, zwłaszcza w celu uzyskania spowiedzi: „Ponownie zapewniliśmy, że zarówno nasze kobiety, jak i nasze dzieci powinny być spowiadane oddzielnie od dorosłych i innych osób w naszym sądzie, gdzie można przyjąć zeznania dzieci, a ich liczba stale rośnie”.

„Moja sukienka nie powinna być brana pod uwagę”

Minister Tunç stwierdziła, że ​​propozycje, aby „uporczywe prześladowanie powinno być odrębnym przestępstwem” pozostają w porządku obrad Komisji ds. Równych Szans dla Mężczyzn i Kobiet i przypomniała, że ​​w tej kwestii wypracowano regulacje prawne:

„Ciągłe monitorowanie jest powodem do zaostrzenia kary, zwłaszcza jeśli dziecko, rozwiedziony małżonek, ofiara zmienia szkołę, miejsce pracy lub miejsce zamieszkania lub dla kogo sprawca to robi, w naszym kodeksie postępowania karnego wydany jest zakaz zbliżania się. ” Jest to przepis dotyczący aresztowania. Wdrożyliśmy także bardzo ważny zapis w artykule 100 Kodeksu postępowania karnego, który dotyczy umyślnego zranienia. Innymi słowy, aresztowanie kobiety również można uznać za powód. Niestety wystąpiły tu kwestie praktyczne i podkreśliliśmy tę kwestię, aby uzyskać zwolnienie, które nie zapewniłoby jej dobrej opinii”.

„Ustawodawcy są tak samo ważni jak przepisy”

READ  Biden popycha Karolinę Południową do pierwszego pierwotnego stanu, wywyższając Georgię i Michigan

Minister Tunç poruszył także kwestię zwalczania przemocy wobec kobiet, mówiąc, że dobre prawo może stać się złym prawem w rękach złego organu egzekwującego, a złe prawo może stać się dobrym prawem w rękach dobrego egzekwującego prawo. Tunç powiedział:

„W tym sensie ważne jest zatem kształcenie i szkolenie praktyków w miejscu pracy. Nasi sędziowie i prokuratorzy ostatecznie to wdrożą. Ponownie nasze Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, nasi funkcjonariusze policji na etapie dochodzeniowym, a także oni Nasza Akademia Sprawiedliwości, zwłaszcza kandydaci na sędziów i prokuratorów – Teraz przeszliśmy na okres asystenta – w trakcie tego procesu,​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Gdybyśmy jako Ministerstwo Sprawiedliwości podjęli kroki w celu skupienia się na tym procesie, zwłaszcza w naszych sądach zatrudniających 96 545 pracowników, z których połowa to kobiety, dyskryminacja pozytywna dla kobiet zatrudnionych w sektorze publicznym „Jako Ministerstwo Sprawiedliwości chcę powiedzieć, że jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju pomysły i opinie w tej kwestii”.

„Warkocze damskie również należy wziąć pod uwagę”

Na posiedzeniu komisji parlamentarzyści opozycji żądali od ministra Tunisa współpracy z organizacjami pozarządowymi i organizacjami kobiecymi, w szczególności w celu zwalczania przemocy wobec kobiet. Posłanka Partii Pracy Gaziantep, Sevda Karac, powiedziała: „To bardzo ważne, że zwróciliśmy się po raz pierwszy. Myślę, że ten sam adres powinien zostać pokazany organizacjom kobiecym i demokratycznym organizacjom masowym. Jednym z głównych celów tutaj jest „podzielenie się” tym, co powiedziałeś o „prawie rodzinnym”, kiedy obejmowałeś urząd. „Obawy są bardzo duże. Na warsztaty rodzinne zapraszano nawet mufti, ale organizacje kobiece z miast nie mogły w nich uczestniczyć”.

Następnie, zamiast konwencji stambulskiej, ustawa nr. Minister Tunç stwierdził, że tekst 6284 jest bardzo restrykcyjny. Tunç powiedziała: „Kiedy patrzymy na zabójstwa kobiet przed i po porozumieniu, oczywiście niewłaściwe jest podawanie ich statystyk, ale widzimy, że liczba ta spadła. W zeszłym roku zmarło 315 kobiet, a w tym 107 kobiet. Straciły życie. Sformułowanie „prawo rodzinne jest nowe” jest źle rozumiane. Tunç powiedziała: „Powiedziałem, że stworzymy nowe przepisy, aby nie dotyczyły one kobiet i dzieci. Pojawiła się taka opinia. Prawo cywilne uległo całkowitej zmianie już w 2001 roku. .”

READ  Real Madryt pokonał Liverpool, aby wygrać Ligę Mistrzów

„Mamy obawy dotyczące IX Zgromadzenia Sądownictwa”

Zastępca CHP Trabzon, Sibel Suiçmez, powiedziała: „Zwykle, gdy Ministerstwo Sprawiedliwości wydaje regulacje dotyczące kobiet, wszyscy musimy czekać z radością, ale wierzcie mi, martwimy się. Wszyscy czekamy z sercem w ustach. Powiedziałeś: „ Przygotowywany jest 9. pakiet sądowy. Jako parlamentarzyści widzieliśmy, co się do tej pory wydarzyło. „W ciągu 4 miesięcy zamordowano 130 kobiet, a wy pokazujecie nam taką rzeczywistość, proszę o współpracę z organizacjami zajmującymi się kobietami” – powiedział.

Odpowiadając na słowa Suiçmeza, Minister Tunç powiedział: „Przygotowania są w toku i jeszcze się nie zakończyły. Otrzymaliśmy uwagi, że posłowie opozycji chcą udzielić porad w tej kwestii. Byłoby przydatne, gdyby parlamentarzyści również wnieśli swój wkład. Ogólnie rzecz biorąc, zwłaszcza w kwestiach, którymi się zajmujemy nad którymi pracują nasi sędziowie, prawnicy i otrzymani od obywateli.” Nasz poseł w postępowaniu Komisji.